maandag 15 oktober 2012

Ouma-beskuit

Als er zaterdagmiddag geen bijzonderheden zijn, komen de meiden onveranderlijk met de vraag of ze koekjes mogen bakken.Geen probleem, ik geniet net zo hard als zij. Afgelopen zaterdag had ik alleen de jongste twee thuis (10 en 8), en we zijn gezellig met z'n drieën aan de keukentafel gekropen. De twee dames hebben samen het kookboek opgezocht, deeg gemaakt en elk een bakblik vol zandkoekjes in allerhande vormen geproduceerd.
Ik had een eigen project op stapel staan. Jan had namelijk van z'n laatste bezoek aan zijn familie in Zuid-Afrika een nostalgisch receptenboekje meegebracht. De titel zegt al genoeg: "Kuier in 'n plaaskombuis. Resepte en stories van gister". Alleen al het taalgebruik is smullen: Ouderwets Nederlands, gemengd met een flinke snuf Afrikaans, soms Afrikaans met een portie Engels, maar gelukkig zijn de recepten puur Afrikaans, anders zou je in de war raken.
Een van onze favoriete Afrikaanse etenswaren -naast biltong en 'droë wors' is toch wel Ouma-beskuit (eigenlijk een merknaam, het heet droë beskuit). Het is een soort zoete scheepsbeschuit, ontwikkeld toen de Boeren in Zuid-Afrika op trektocht waren en houdbare etenswaren nodig hadden. Het deeg wordt gewoon gebakken, maar daarna in een lauwe oven uitgedroogd, zodat het hard wordt. Het wordt als koek bij de koffie of (rooibos)thee gepresenteerd. Probeer dan niet gewoon een hap ervan te nemen, dat kost tanden. Om het eetbaar te maken wordt het in de koffie gedoopt. Heerlijk!
Het is echt voorraadvoedsel, de oude recepten gaan dan ook uit van enorme hoeveelheden: "40 pond fijn meel, 10 pond suiker, 5 pond vet of boter..."
Gelukkig levert mijn receptenboekje ook kleinere hoeveelheden -die ik dan nog weer door 4 heb gedeeld.
Karringmelkbeskuit van Machteld van Heilbron
2 kg bruismeel (zelfrijzend bakmeel); 4 teelepels bakpoeier; 4 eiers; 500 ml karringmelk; 500 gram botter/margarien; 2 koppies (500 ml) suiker; 2 knippies sout.
Sif en meng droë bestanddele. Meng gesmelte botter/margerien in meel. Meng karringmelk en geklitste eiers en voeg by droë bestanddele. Meng goed. Maak rolle en sny in lengtes. Bak by 180 grade. Droog dadelik uit.
Ik heb nog een eetlepel anijs toegevoegd, anijsbeschuit is eigenlijk een ander recept, maar het smaakt prima. Bovendien zijn er zoveel beskuitresepte als er Boervroue zijn.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten