maandag 3 juni 2013

Traktatie voor noodgevallen

Lekkere koeken houden hier in huis niet erg lang. Meestal zijn er wel kapers op de kust. Een voorraadje lekkers voor visite is dan ook niet echt aanwezig. Maar om nu gelijk naar de winkel te snellen als er iemand op korte termijn langs wil komen? Ook niet echt mijn ding. Voor zulke gevallen trek ik mijn recept voor ontbijtkoek-plus uit de kast: de in lagen gesneden koek wordt besmeerd met een dikke koffiesaus en bestrooid met hagelslag. Mijn voorraad bevat eigenlijk altijd wel een gewone, simpele ontbijtkoek. Ook de andere ingrediënten staan standaard in de kast. Zo heb je in een handomdraai iets lekkers om te presenteren. Het is niet echt een recept voor perfectionisten, bij mij is het tenminste meestal een kliederboeltje, maar dat hoort er gewoon bij.
De volgende dag smaakt nog minstens zo goed, als de smaken goed ingetrokken zijn. Zo af en toe maak er dus op zaterdag één voor zondag, bij het kopje koffie uit de kerk. Het enige bezwaar wat dan klinkt, is dat er niet meer plakjes zijn...
Voor zo'n aangeklede ontbijtkoek heb je nodig:
1 grote ontbijtkoek
200 g boter
200 g suiker
100 ml sterke koffie
2 eieren
hagelslag.
Snijd de ontbijtkoek in 5 lange,  dunne plakken. Smelt de boter met de suiker en koffie op laag vuur. Klop de eieren los. Als de boter en suiker zijn gesmolten, dit mengsel aan de goed losgeklopte eieren toevoegen en stevig roeren. Vervolgens in de pan terugdoen en langzaam verwarmen. Vooral langzaam! En goed roeren. Voor je er erg in hebt, begint het ei te stollen en dat is wat je niet wilt. Het mengsel moet mooi binden of beter gezegd stroperig worden. Zodra dat het geval is, direct van het vuur halen. Niet koken dus. En mochten er toch wat korreltjes in gekomen zijn, niet getreurd, dan gieten we het mengsel door de zeef. Leg dan de onderste laag van de ontbijtkoek op een snijplank, lepel er royaal van het koffiemengsel over, leg de volgende laag erop, nogmaals koffiemengsel, en zo verder tot alle lagen weer op elkaar liggen. Ook bovenop komt een laag saus. Strooi daar bovenop een lekkere laag hagelslag en laat alles koud worden. Dan vormt de in lagen gesneden koek weer min of meer een geheel, omdat het koffiemengsel redelijk dik wordt.
Het is nogal zoet, vet en ongezond, maar érg lekker. Vind je een grote ontbijtkoek te groot, dan neem je gewoon een kleine en halveer de overige ingrediënten. Blijft er een restje saus over, dat is hier geen enkel probleem. Een bolletje roomijs met een schepje saus is heerlijk. En een lik op een biscuitje ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten